Home » Filmové festivaly / Film festivals

Jak vše začalo

5 Září 2011 Bez komentářů

Jak vše začalo

Již v roce 2008, kdy mezinárodní filmový festival v Rotterdamu (IFFR) představil přehlídku filmů mladých tureckých autorů, jsme přemýšleli, jak takto specifický filmový program zpřístupnit většímu počtu diváků tak, aby si ho mohli užít nejen návštěvníci Rotterdamského festivalu. Štěstí bylo na naší straně, neboť když jsem se o daném nápadu zmínila Christine Dollhofer, ředitelce filmového festivalu „Crossing Europe“ v Linzi, přijala ho s nadšením. A co více, její festival mohl dokonce přispět i na brožuru, jež doprovázela filmovou přehlídku.

Spolupráce s festivalem „Crossing Europe“ byla velmi úspěšná, to nás donutilo se zamyslet. Proč by nemohla filmová přehlídka, organizovaná jedním festivalem, navštívit více festivalů? Organizovat takto specificky tematický program stojí jakákoliv festival mnoho úsilí, energie i finančních prostředků. Je to velká škoda, je-li takový program prezentován jen v jedné zemi. Filmové festivaly berou velmi vážně svou vzdělávací roli, a to může být dalším důvodem prezentovat daný program co největšímu počtu lidí. Je přeci mnoho mladých, nadšených milovníků filmu po celém světě, kteří by také rádi navštívili podobně orientované přehlídky, ale nemohou si dovolit přijet.

V průběhu dalších diskuzí s našimi zahraničními kolegy jsme si uvědomili, že tento způsob by mohl být ideálním způsobem spolupráce, zvláště v dnešní době finančních strastí. Konec konců všichni si přejeme pouštět divákům dobré nové i staré filmy. Můžeme to udělat společně, podobně jako musíme šetřit finančními prostředky.

Uplynuly tři roky, než mohla vzniknout další společná iniciativa. Tentokrát jsme se spojili se třemi dalšími festivaly. Reakce na filmovou přehlídku Red Westerns byly úžasné: společně s IFFR bude daná přehlídka prezentována na mezinárodním filmovém festivalu v Göteburgu, na jaře se představí v Linzi a potom ve Wroclavi (Era New Horizons) a na mezinárodním filmovém festivalu v Bratislavě.

Díky velké podpoře těchto lidí bylo možné shromáždit dané materiály a vytisknout tuto publikaci: Marit Kapla, Christine Dollhofer, Joanna Lapinska, Roman Gutek, Matthieu Darras a Vojtěch Kabath. Nejen za sebe, ale za celý tým IFFR bych jim ráda vyjádřila upřímné poděkování. Velmi si ceníme této širší mezinárodní spolupráce a jsme velmi šťastni, že filmová přehlídka Red Westerns osloví publikum ve Švédsku, Rakousku, Polsku a na Slovensku. Kdo ví, možná se k nám připojí příště více zemí.

Ludmila Cvikova

Napsat komentář

Můžete užít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>